De term ‘slow cooking’ klinkt als iets wat je alleen op de menukaart in een sterrenzaak zou tegenkomen maar eigenlijk kan iedereen het. Het is namelijk een heel eenvoudige manier om vlees te bereiden in de oven of op de barbecue. Door het vlees op lage temperatuur langzaam te laten garen, geef je het de tijd om extra mals te worden en veel smaak op te nemen. Krijg je al water in je mond? Ontdek hier hoe je zelf vlees kan ‘slow cooken’. 

Al in de 18e eeuw werd er aan slow cooking gedaan, al gebeurde het wel per toeval. De Britse wetenschapper Benjamin Thompson ‘ontdekte’ toen per ongeluk deze trage manier van vlees bereiden toen hij zijn gerecht in de oven was vergeten. Doordat het stuk vlees langzaamaan was afgekoeld, kreeg het een extra malse textuur en een bijzonder lekkere smaak. Denk aan populaire bereidingen zoals stoofvlees of varkenswangetjes, dat zijn ook gerechten waarbij een trage garing essentieel is.


Hoe begin je met slow cooking?

Vlees langzaam laten garen volgens het slow cooking principe kan je zowel op de barbecue of binnenshuis in de oven doen. Daarbij let je best op volgende zaken:
  • gebruik een barbecue met een ingebouwde thermometer en een deksel dat je volledig kan dicht doen
  • reken minstens 4 uur voor de bereiding van het vlees
  • zorg dat de bereidingstemperatuur nooit boven 99 graden gaat

Inderdaad, bij slow cooking laat je het vlees garen op een lage temperatuur tussen 70 en 95 graden. Afhankelijk van het type vlees en de gewenste bereidingswijze of cuisson volg je deze vuistregel:
  • rundvlees rosé - tussen 70 en 75 graden
  • rundvlees doorbakken - tussen 80 en 85 graden
  • kalf, varken of lam rosé - tussen 80 en 85 graden
  • kalf, varken of lam doorbakken - tussen 90 en 95 graden

Dit zijn de basisprincipes van slow cooking. Voor het vlees aan het lange garingsproces begint, wordt het meestal kort gebraden in de pan. Die 10 minuten dat je het vlees laat korsten aan beide kanten zijn eigenlijk de enigste minuten dat je echt werk hebt aan je gerecht. Hoewel de term anders doet vermoeden, neemt slow cooking dus zeker niet meer tijd in beslag als een snel roerbakgerecht zoals een Oosterse wok. Laat de oven of de barbecue rustig zijn werk doen. Ondertussen kan jij alvast de tafel dekken!