Orzo heeft qua vorm en grootte veel weg van rijst maar is wel degelijk een pastasoort. De kleine korrels kook je in een mum van tijd gaar. Ideaal voor een snelle koude pasta maar je kan er nog veel meer culinaire ontdekkingen mee doen. Nog nooit van orzo gehoord? Lees hier alles wat je over deze gedroogde pastasoort moet weten.

De Italianen zeggen risoni terwijl we orzo in Nederland en België ook kennen als Griekse rijst. Kan jij nog volgen? Om het echt eenvoudig te maken: orzo is pasta in de vorm van rijst. In het Italiaans betekent het letterlijk ‘gerst’. De langwerpige korreltjes zijn dan ook een veelgebruikt alternatief voor rijst in veel landen rond de Middellandse Zee. Zowel in de Italiaanse, Griekse, Turkse en Arabische keuken kom je orzo in verschillende bereidingen tegen. In Italië hebben ze de gewoonte om het in de soep te doen, in Griekenland en Turkije maken ze er het gekende rijstgerecht pilav mee en in de Arabische wereld is orzo een veelgesmaakt alternatief voor couscous.
 

Hoe maak je orzo klaar?

De eenvoudigste manier om orzo klaar te maken is zoals je de meeste soorten pasta gaart: door het te koken in (gezouten) water. Op de verpakking staat de gaartijd meestal aangegeven. Je kan de orzo eerst ook bakken in wat boter of olijfolie zoals in deze Griekse tomaten orzo. Op die manier krijgen de korrels een nootachtige smaak. Daarna kan je de pasta laten verder garen in een lekkere Lacroix fond, verse tomatensaus of rechtstreeks in je tajine. Zo zullen de kleine pastakorrels alle smaken nog beter opnemen.

Ben je op zoek naar een culinaire uitdaging? Waag je dan eens aan orzotto, een variant op risotto gemaakt met – je raadt het vast al - orzo. Als je risottorijst vervangt door orzo krijg je een vollere textuur en stevigere bite. De pastakorrels moeten iets minder lang garen in de fond dan risottorijst wat handig is als je niet zoveel tijd hebt. Zorg wel dat je regelmatig blijft roeren want orzo kleeft snel aan de bodem van je kookpot. Extra olijfolie of boter kunnen dan van pas komen.
 

Hoe combineer je orzo in een gerecht?

Je kan orzo perfect als side dish bij een tajine of stoofpot serveren. De pastakorrels zijn ook heerlijk in een koude pastasalade. Combineer de pasta met zuiderse groenten zoals gegrilde paprika, aubergine, courgette en tomaat of ga voor een mix van groene peultjes en plukkruiden zoals basilicum en munt. Kazen zoals mozzarella, Griekse feta of gegrilde halloumi maken je bereiding met orzo helemaal af. Of probeer het een keer zoals de Italianen: in de soep. Laat ze op het einde van de bereiding gewoon even meekoken voor een soep met extra bite.