Pastinaak is een typische wintergroente met een specifieke, zoete smaak. Je kan de witte peen het best vergelijken met een wortel, zowel qua looks als bereiding. Wat maak je klaar met deze groente? Van een knapperige rauwkostsalade tot een fluweelzachte soep, met pastinaak kan het allemaal.

Voor we allemaal massaal aardappelen begonnen te eten, was pastinaak een populaire groente in onze regio. Ondertussen is de witte peen volledig uit de schaduw van onze patat getreden. Je kent pastinaak misschien van klassieke bereidingen zoals pastinaaksoep en pastinaakpuree, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat je ook frietjes en chips kan maken van deze lekkere groente?

 

Wat is pastinaak?

Pastinaak is een crèmekleurige wortel die van oktober tot maart verkrijgbaar is. In vergelijking met de klassieke wortel is pastinaak zachter qua smaak en structuur. Pastinaak heeft volgens veel mensen een zoet, anijsachtig aroma. De groente is zowel rauw als warm een echte smaakmaker in tal van bereidingen.

 

Pastinaak schoonmaken

Om een pastinaak schoon te maken begin je met de harde uiteinden eraf te snijden. Net zoals een gewone wortel kan je kiezen om pastinaak wel of niet te schillen. In het tweede geval geef je de groente best eerst een grondige wasbeurt

Daarna kan je de groente snijden naar wens: schijfjes, reepjes, blokjes, frietjes, etc. Geraspte pastinaak is perfect voor een rauwkostsalade. Pastinaak kan je tenslotte ook in z’n geheel klaarmaken, bijvoorbeeld in de oven of op de grill.

 

Wat maak je met pastinaak?

Pastinaak is heerlijk in soep en puree. Je kan er ook een verfijnd zalfje van maken om je wild- en andere vleesgerechten mee af te werken. Dankzij de zachte textuur kan je pastinaak ook heel goed konfijten. Daarnaast kan je de witte wortel ook nog bakken, stoven, stomen, roosteren, grillen, frituren of garen in de oven.