Wat is quinoa en hoe bereid je dit superfood?


Qué? Quinoa? Tegenwoordig vind je deze veelzijdige graansoort in elke supermarkt en kan je er in de keuken alle kanten mee uit. Van superfood om je salade te pimpen tot een waardige vervanger van couscous of rijst.

 

Quinoa (je zegt ‘kienwa’) wordt ook weleens ‘de moeder der granen’ genoemd. Deze populaire zaadjes uit de Zuid-Amerikaanse Andes zitten boordevol vitaminen en zijn vrij van gluten. Bovendien maak je ze net zo makkelijk klaar als rijst. Zo ga je te werk:
 

1. Meet de quinoa af. Hou er rekening mee dat de zaadjes ongeveer 3x in omvang toenemen tijdens het koken. Wil je 1,5 kopje gekookte quinoa als eindresultaat, meet dan een half kopje droge quinoa af.

2. W
as de quinoa altijd grondig in een vergiet voor gebruik. De zaadjes worden omhuld door een zeepachtig laagje dat verdwijnt onder koud stromend water.

3. 
Kook de zaadjes in twee keer het volume aan water of bouillon. Laat 12 à 15 minuten koken naar persoonlijke smaak: van beetgaar tot zacht.

4. Giet de quinoa af en breng op smaak met fijngesnipperde look en ui, boter, peper en zout.