Asperges op Vlaamse wijze of ‘à la flamande’ is een niet te missen voorjaarsklassieker in de Belgische keuken. Hoe maak je thuis de perfecte versie van dit seizoensgerecht met witte asperges, geklaarde boter, hardgekookte eieren en peterselie?


Hoe eenvoudiger het recept, hoe belangrijker de kwaliteit van je producten is. Het goede nieuws is dat je slechts vier ingrediënten nodig hebt om asperges op z’n Vlaams klaar te maken. Kies dus voor het allerbeste: witte asperges uit volle grond, hoeveboter, frisgroene peterselie en kakelverse eieren.

Stap 1: asperges koken

De bereiding staat of valt met het schillen en koken van de asperges. Gelukkig is dat een klein kunstje als je weet hoe het moet. Deze drie tips zijn van cruciaal belang:
  • Hou de asperge vast bij de kop en schil van boven naar beneden. Snijd de houterige uiteindes weg.
  • Zorg dat er geen vezels of slierten meer achterblijven. Dit kan zorgen voor een bittere smaak en vervelende restjes tussen je tanden.

  • Kook de asperges in een voldoende hoge pot met gezouten water zodat alle asperges onder water staan en gelijkmatig garen. Laat ze daarna uitlekken op een schone keukenhanddoek.
     

Stap 2: eieren koken, pellen en prakken

De perfecte timing voor een hardgekookt ei hangt af van de grootte. Reken 7 minuten voor kleine eieren tot 9 minuten voor grotere eieren. Leg de eieren daarna meteen in koud water. Zo koelen ze sneller af en zo blijft de schaal minder aan het ei plakken.

Je kan de schaal breken door er met de bolle zijde van een lepel op te tikken of het ei voorzichtig over een hard oppervlak te rollen. Begin aan de brede onderzijde te pellen. Houd de gepelde eieren ten slotte nog even onder koud stromend water om zeker te zijn dat alle harde stukjes schaal wegspoelen. Daarna plet je de hardgekookte eieren tot mimosa met een vork of pureestamper. Maak er geen puree van, maar behoud fijne stukjes ei.

“Leg hardgekookte eieren in koud water. Zo koelen ze sneller af en blijft de schaal minder aan het ei plakken.”
 

Stap 3: fijngesnipperde peterselie

Spoel de peterselie en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de steeltjes weg. Deze kan je nog gebruiken in een bouquet garni. Snipper de peterselieblaadjes fijn met een mes of met behulp van een keukenmachine.
 

Stap 4: geklaarde boter

Smelt de boter in een pot op een zacht vuur. Na een tijd komen witte melkresten bovendrijven. Een deel zal ook naar de bodem zakken. Schep de bovendrijvende witte wolkjes weg met een pollepel en giet de geklaarde boter in een andere kookpot. Houd warm op een zacht vuur.


Stap 5: afwerken en serveren

Meng de geplette eitjes en een flinke portie gesnipperde peterselie in een kom. De rest van de peterselie kan je op tafel zetten. Lepel er vervolgens de warme, geklaarde boter onder. Kruid af met peper, zout en wat nootmuskaat. Serveer de warme asperges op een groot bord. Voor een hoofdgerecht reken je 6 à 8 asperges per persoon. Als voorgerecht zijn 4 asperges voldoende. Schep tot slot het eiermengsel met boter erover.

Tip: Wil je asperges à la flamande helemaal volgens de regels van de kunst serveren? Presenteer het bord dan met de kopjes van de asperges linksonder. 

Asperges à volonté
Asperges à la flamande of toch liever iets anders? Ontdek nog meer recepten met witte én groene asperges.