Lacroix Beef Bourguignon
4 november 2020

Zo maak je de lekkerste gehaktballen: ontdek onze 3 gouden tips

Zelfs voor wie geen bal van koken kent, zijn gehaktballen leuk én makkelijk om te maken. Met deze drie gouden tips rol en bak je de lekkerste gehaktballen zonder problemen. Combineer balletjes met tomatensaus, met warme krieken, met Luikse siroop of gaar ze in seldersaus, en je zal zien: iedereen aan tafel eet z’n buikje rond.

1. Textuur en binding: van gemengd gehakt rol je de lekkerste ballen

De keuze van je gehakt is allesbepalend. Gemengd gehakt is veruit de beste keuze. Door vettig varkensgehakt te combineren met magerder runder- of kalfsgehakt, krijg je malse en sappige gehaktballen die niet snel uitdrogen. Ook lamsgehakt is redelijk vettig en dus gehaktbal-proof. Liever balletjes van mager kippengehakt? Kort de gaartijd dan in.



Ook de stevigheid van je gehaktballen heb je zelf in de hand. Door een ei samen met wat paneermeel, broodkruim of een snee brood geweekt in melk toe te voegen aan je gehakt zorg je voor extra binding. Zo vallen je gehaktballen zeker niet uiteen in de pan.

2. Kruiding: kook je gehaktballen in fond voor extra smaak

De pure smaak van gehakt is lekker op zich maar een goede gehaktbal verdient wel wat extra kruiding. De klassieke kruiden zijn peper, zout en nootmuskaat, maar door je gehaktballen eerst te koken in kalf-, rund- of gevogeltefond geef je ze pas echt een smaakboost. Bak de ballen daarna krokant in de pan voor een topresultaat. Probeer zeker ook eens een fijngesnipperd sjalotje en groene, verse kruiden door je gehaktmengsel te draaien. Of wat dacht je van zongedroogde tomaten, olijven of pistachenoten in stukjes voor een smaakvolle verrassing?

3. Rol- en bakwijze: meet je gehaktballen af met een lepel en rol ze uit de losse pols



Om identieke gehaktballen met dezelfde sappigheid en textuur te serveren, kan je op de volgende zaken letten:

  • Meet met een lepel of ijsschep de hoeveelheid per gehaktbal af zodat ze allemaal even groot zijn en gelijkmatig garen
  • Maak je handen nat met water of olie zodat het gehaktmengsel niet blijft plakken aan je vingers tijdens het rollen
  • Rol lichtjes, vanuit de losse pols, en duw het gehakt niet te hard bijeen zodat ze luchtig en mals blijven.
  • Laat de gehaktballen nog even rusten in de koelkast zodat ze stevig blijven tijdens het bakken
  • Bak je graag alle gehaktballen tegelijk? Gebruik dan een grote pan zodat ze voldoende ruimte hebben om rondomrond een korstje te krijgen



Meer recepten met lekkere gehaktballetjes ontdek je hier.

Meer informatie