Zo maak je de perfecte gehaktballetjes

Van de keuze van je gehakt en het mengen ervan tot de makkelijkste manier om ze perfect te garen. Met deze tips draai en bak je keer op keer de lekkerste gehaktballen!
 

Welk gehakt gebruik je voor gehaktballen?

Onder gehakt vallen verschillende soorten gemalen vlees. Elk type gehakt heeft andere kenmerken waarmee je best rekening houdt wanneer je er balletjes van rolt.
Varkensgehakt is vrij vet waardoor een ei en eventueel wat paneermeel meer dan welkom zijn om te zorgen voor een goede binding. Zo voorkom je dat je gehaktballen uit elkaar vallen.
Runder- en kalfsgehakt zijn minder vet dan varkensgehakt. Deze soorten gehakt drogen daardoor iets sneller uit tijdens de bereiding. Laat je gehaktballetjes dus niet te lang bakken om ze sappig te houden.
Kippengehakt heeft naast z’n typische smaak nog een andere eigenschap: het is de magerste soort gehakt die je in de supermarkt vindt. Je warme handen kunnen het gehakt als het ware doen ‘smelten’. Rol je balletjes dus kort en krachtig zodat de warmte het gehaktmengsel niet doet verslappen en je balletjes mooi rond blijven.
Gemengd gehakt wordt meestal gebruikt om gehaktballetjes van te maken. Dit gehakt is perfect in balans: een beetje vet voor een lekker malse balletjes zonder overdreven sappig te zijn.
 

Wat doe je bij je gehakt?

Als je gehakt nog niet gekruid is op voorhand, doe het dan zeker zelf voor je begint te mengen en te rollen. Wat peper, zout en eventueel een sjalotje doen wonderen voor de smaak van je gehaktballen. Zorg dat je de sjalot heel fijnsnippert of zelfs fijnsnijdt met een keukenmachine. Anders zullen de stukjes sjalot in je gehaktballen niet gaar zijn op je bord.
Gehaktballen horen niet uiteen te vallen tijdens de bereiding. Voor een perfecte binding voeg je dus best een eitje en een klein beetje paneermeel toe aan het gehaktmengsel. Laat de keukenmachine alles flink kneden zodat alle ingrediënten volledig vermengd zijn met elkaar.
Is je mengsel te droog omdat je toch wat te veel paneermeel hebt toegevoegd? Doe dan een heel klein scheutje melk bij je mengsel en meng alles grondig.
 

Hoe rol en bak je gehaktballen?


Maak je handen nat met water of olie om te voorkomen dat het gehaktmengsel aan je vingers blijft plakken. Zo glijdt het gehakt langs je vingers en kan jij rustig doorrollen.
De ideale grootte voor een gehaktbal is de grootte van een walnoot of een pingpongbal. Wil je gehaktballetjes voor in de soep? Dan maak je ze wel beter wat kleiner. 
Om keer op keer balletjes van dezelfde grootte te maken, kan je een lepel of - nog beter - een ijsschep gebruiken in plaats van lukraak een portie gehakt uit de kom te halen met je handen.
Voor overheerlijke gehaktballen die barsten van smaak kan je de balletjes eerst voorkoken in een fond. Schep ze daarna over in een hete pan met bruisende boter en geef je gehaktballen nog een krokant korstje.
 

Hoe serveer je gehaktballen?

Presenteer jij je gehaktballen het liefste op klassieke wijze of experimenteer je liever met nieuwe smaken? Er is geen slechte keuze want gehaktballen zijn - letterlijk en figuurlijk - heel veelzijdig en komen voor in elk soort keuken.
 
Kleine balletjes kennen we het beste als garnituur in een lekkere tomatensoep maar ook in een koninginnenhapje zitten steevast kleine gehaktballetjes. Andere klassiekers zoals warme krieken met balletjes, Luikse balletjes of gehaktballen in tomatensaus zijn ook niet meer weg te denken uit de Belgische keuken. Maar heb je al eens gedacht aan een combinatie met een romige pasta, een Oosterse ovenschotel met balletjes of gehaktballen met een lekkere pepersaus? Zelfs gevuld zijn gehaktballen een topidee. Denk maar aan de befaamde vogelnestjes met een eitje erin of bedenk zelf een andere vulling om van te smullen. Succes gegarandeerd!