Dé favoriet uit onze Noordzee is zonder twijfel zeetong. Van juni tot en met december is deze platvis op z’n best. Á la minute gebakken in de pan, gepocheerd of uit de oven, je kan er alle kanten mee op. Wij leggen je uit hoe je verse zeetong schoonmaakt en geven je onze beste bereidingstips.

Zeetong is zonder twijfel een lokaal product dat zijn geld meer dan waard is. Onze tip om het beste uit deze vis te halen: koop ze vers in en leer ze zelf schoonmaken. Het is niet alleen prijsvoordeliger, maar ook de uitgelezen kans om deze fantastische vis volledig volgens je eigen smaak klaar te maken.


Fileren kan je leren

Verse zeetong van bij de vishandel kan je gefileerd of ontveld met de kop er nog aan bestellen. Aan de hand van deze stappen maak je zeetong in z’n geheel panklaar.

1. Neem een propere schaar en knip de kop en de zijvinnen weg. Knip de staart bij.
2. Spoel alle vuilresten weg onder koud stromend water en dep de vis droog met keukenpapier.
3. Snijd met een fileermes achter de kop in en ga met de platte punt van het mes schuin langs de middengraat tot aan de staart.
4. Haal de filets er in een vlotte beweging af zonder in het visvlees te snijden.
5. Snijd tenslotte de zijgraatjes weg.


Zeetong pocheren

Pocheren is een eenvoudige manier om gegarandeerd tot een sappig eindresultaat te komen. Aangezien Noordzeetong stevig visvlees heeft, hoef je bovendien geen schrik te hebben dat de vis uiteen zal vallen. Tongrolletjes lenen zich bijvoorbeeld perfect om zachtjes te garen in een combinatie van witte wijn en visfond. Dat hoeft helemaal niet lang te duren 5 à 10 minuten is voldoende, afhankelijk van de dikte en grootte van je filets.


Zeetong bakken in de pan

Liefhebbers zeggen wel eens dat zeetong drie keer moet zwemmen: in de zee, in de boter en in de maag. Zeetong meunière is niet voor niets een populair gerecht op restaurant. Voor deze bereiding bestrooi je de sliptongen, de kleinere variant van zeetong, met bloem en bak je ze à la minute in de pan. Waar moet je zeker op letten? Laat de boter goed heet worden, zodat de vis meteen krokant kan bakken. Leg dus niet teveel filets samen in de pan om te voorkomen dat de vetstof te snel weer afkoelt. Reken 1,5 à 2 minuten per kant. Afwerken doe je met de bekende beurre noisette (gebruinde boter), verse peterselie en een scheutje citroensap. Za-lig!