Ooit gehoord van avocadohand? Er gebeuren zoveel ongelukjes met het snijden ervan dat chirurgen
er een naam voor hebben. Dus hoe snijd je zo veilig mogelijk een avocado? En wat met pompoen of
venkel? Je leest hier de snijtechnieken voor enkele ingrediënten van onze populairste recepten. Zet je
gedachten op scherp en hou je mes klaar voor deze tips&tricks. Maar wees vooral voorzichtig!

 

1. Pompoen

Volgens een Brits onderzoek gebeuren de meeste snij-ongelukken met een pompoen. We starten
daarom ook met deze lekker zoete groente (ken je dit recept voor pompoenrisotto al?)

Je kan een pompoen het gemakkelijkst snijden door hem eerst in de magnetron op te warmen: Voor 
een flespompoen zullen 6 à 7 minuten volstaan. Een gewone pompoen mag maar 2 minuten. Erg
belangrijk is dat je hier eerst diepe gaatjes door de schil in het vruchtvlees prikt met een satéprikker.
Anders kan je pompoen misschien wel ontploffen … Hij is hierna al wel gegaard, houd hier rekening
mee in je recept.
 

2. Avocado

Ook een avocado (en zeker het ontpitten ervan), zorgt voor heel wat ongelukjes. Hoe snijd je een
avocado? Snijd de avocado doormidden, om de pit heen. Draai de twee helften van elkaar af. Leg het
deel met pit op het werkblad en wip met de punt van het mes de pit eruit. Lukt dit niet? Prik dan de
punt in de avocadopit en draai rond tot de pit loskomt. Snijd lange sneden van boven tot onderaan
tot aan de schil en pak vervolgens een lepel om het vruchtvlees van de schil los te krijgen.

Extra tip: scherpe messen
Laat je messen eens per jaar echt slijpen, maar zet ze zelf regelmatig aan met wetstaal (of
aanzetstaal). Zo haal je eventuele beschadigingen eruit en snijd je mes dus beter. Hou bij het
aanzetten je mes altijd onder dezelfde hoek voor een egaal resultaat.

 

3. Venkel

Snijd eerst het groene loof van de venkel. Deze zijn trouwens wel lekker als garnering of in de salade.
Snijd dan de onderkant eraf en gooi deze weg. Zet de venkel rechtop en snijd in de lengte
doormidden. Leg de venkelhelften weer op hun bolle kant en snijd met een kleiner mesje een
driehoek in de onderkant. Zo haal je het harde gedeelte aan de onderkant weg. Leg de helften
daarna met de platte kant naar beneden en snijd in reepjes of blokjes, afhankelijk van het recept.
 

4. Mango

Berucht moeilijk om te snijden: een mango. Er zijn twee technieken om een mango te snijden.

1. Zonder te schillen

Leg hem op het werkblad met het steeltje van je af, en snijd zo dicht mogelijk bij de pit omlaag, doe
dit aan de twee kanten. Leg de pit opzij. Je houdt twee ‘bakjes’ over. Snijd het vruchtvlees van boven
naar beneden en kruislings van links naar rechts in tot aan de schil. Hou de mango niet in je hand
terwijl je dit doet, dan schiet je makkelijk uit. Draai de schil naar binnen en snijd de ‘blokjes’ in één
keer los van de schil.

2. Eerst schillen

Wil je hem julienne zoals in dit heerlijke recept met eend ? Schil dan de mango helemaal met een
dunschiller, en snijd dunne plakken tot aan de pit. Deze leg je vervolgens plat en snijd je in dunne
reepjes. Met deze techniek kun je ook blokjes snijden: maak dan je plakken wat dikker.

Extra tip: veiligheid
De hand waarmee je niet snijdt, zet je in een soort grijpvorm op de groenten. Houd je duim en pink
achter je andere vingers en zorg dat je vingertoppen wat naar binnen staan zodat je er niet in snijdt.

 

5. Wortel

Snijd van ronde groenten zoals wortel, courgette of komkommer eerst een plak af in de lengte, dan
rolt je groente niet meer weg. Leg eventueel een vochtig doekje onder de snijplank zodat deze extra
stevig op je werkblad ligt. Tot slot: haast je niet. Chefs zoals Wim Ballieu hebben jarenlange
opleidingen gevolgd om zo snel en soepel te snijden. In dit geval is haastige spoed écht zelden goed.