Woordenboek

À vif schillen

De schil en het onderliggende witte velletje verwijderen met behulp van een mes. Dat gaat gemakkelijk als je eerst met een goed geslepen mes een kapje wegsnijdt aan beide uiteinden van de vrucht, en dan in de schil brede verti- cale stroken insnijdt die je vervolgens verwijdert. Zorg daarbij dat je de witte velletjes volledig meetrekt.

Aanbraden

Ingrediënten aan het begin van de bereidingstijd in een zeer hete vetstof bakken om ze een kleur te geven.

Abaisse

Lap ongebakken deeg die met een deegroller is uitgerold tot de gewenste vorm en dikte.

Abaisseren

Deeg uitrollen met een deegroller − eventueel met een cilindervormige fles − tot de gewenste dikte; de uitgerolde lap deeg heet een abaisse.

Aiguillette

Smal, langwerpig plakje vlees van gevogeltefilet.

Al dente

Italiaanse uitdrukking die letterlijk 'aan de tand' betekent. Wordt gebruikt als aanduiding voor pasta of andere ingrediënten die 'à point' gekookt zijn, oftewel nog een zeer lichte weerstand tussen de tanden geven.

Aromaten

Condimenten die worden gebruikt omwille van hun smaak (tijm, laurier, komijn, peper enz.).

Arroseren

Jus of vetstof over een bereiding gieten om uitdroging tijdens het bakken te voorkomen.

Aspic

Gerecht dat bestaat uit vlees of vis en gelei.

Pagina's