Woordenboek

À vif schillen

De schil en het onderliggende witte velletje verwijderen met behulp van een mes. Dat gaat gemakkelijk als je eerst met een goed geslepen mes een kapje wegsnijdt aan beide uiteinden van de vrucht, en dan in de schil brede verti- cale stroken insnijdt die je vervolgens verwijdert. Zorg daarbij dat je de witte velletjes volledig meetrekt.

Al dente

Italiaanse uitdrukking die letterlijk 'aan de tand' betekent. Wordt gebruikt als aanduiding voor pasta of andere ingrediënten die 'à point' gekookt zijn, oftewel nog een zeer lichte weerstand tussen de tanden geven.

Aromaten

Condimenten die worden gebruikt omwille van hun smaak (tijm, laurier, komijn, peper enz.).

Banyuls

Versterkte zoete wijn afkomstig uit Banyul-sur-mer (Frankrijk), in het oostelijkste deel van de Pyreneeën. 

Basilicum

Eenjarig aromatisch kruid (Ocimum basilicum) met opwekkende, krampwerende, maagversterkende en urineafdrijvende eigenschappen. Basilicum komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en India, en veroverde vanaf de 15de eeuw Italië en Zuid-Frankrijk, vooral in tomatengerechten. Basilicum moet vers of in pasta worden gebruikt en pas vlak voor het opdienen worden toegevoegd, want het kan niet goed tegen uitdroging. Ook de zaden worden gebruikt als smaakmaker.

Bieslook

Dit winterharde kruid (Allium schoenoprasum) is de fijnste plant uit de lookfamilie, met onder meer ui, knoflook, grove bieslook en sjalot. Bieslook smaakt uitstekend in koude sauzen, salades en omelet, maar mag niet meegekookt worden.

Blanke saus

Basissaus gemaakt door het binden van een blanke fond.

Bouquet garni

Persil, thym, laurier, céleri branche et vert de poireaux, réunis en bouquet et ficelés. Utilisé dans le but de parfumer un liquide, une sauce, etc...

Bruine saus

Basissaus gemaakt door het binden van een bruine fond.

Pagina's