Woordenboek

Bakpapier

Papier dat bestand is tegen vochtigheid en vet. Het wordt gebruikt in bakvormen en ovenschalen of om bereidingen die in de oven worden gebakken, in te wikkelen.

Banyuls

Versterkte zoete wijn afkomstig uit Banyul-sur-mer (Frankrijk), in het oostelijkste deel van de Pyreneeën. 

Basilicum

Eenjarig aromatisch kruid (Ocimum basilicum) met opwekkende, krampwerende, maagversterkende en urineafdrijvende eigenschappen. Basilicum komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en India, en veroverde vanaf de 15de eeuw Italië en Zuid-Frankrijk, vooral in tomatengerechten. Basilicum moet vers of in pasta worden gebruikt en pas vlak voor het opdienen worden toegevoegd, want het kan niet goed tegen uitdroging. Ook de zaden worden gebruikt als smaakmaker.

Beboteren

De bodem en zijwanden van een bakvorm, ovenschaal of ovenplaat insmeren met beurre pommade of gesmolten boter met behulp van een kwastje, een vork, een doekje of keukenpapier om te voorkomen dat de bereiding tijdens het bakken gaat kleven en ze gemakkelijker uit de vorm te kunnen halen.

Bieslook

Dit winterharde kruid (Allium schoenoprasum) is de fijnste plant uit de lookfamilie, met onder meer ui, knoflook, grove bieslook en sjalot. Bieslook smaakt uitstekend in koude sauzen, salades en omelet, maar mag niet meegekookt worden.

Bisque

Soep op basis van een coulis van schaaldieren.

Blanc

Mengsel van bloem en koud water dat aan kokend citroenwater wordt toegevoegd voor het koken van bepaalde groenten en wit orgaanvlees (artisjokbodems, kalfspoten en -kop). Het kookrecipiënt wordt afgedekt met een dun laagje olie en bakpapier.

Blancheren

Een ingrediënt onderdompelen in kokend water en er weer uit halen zodra het water terug begint te koken. Groenten spoel je bij voorkeur onmiddellijk af onder ijskoud water om het kookproces te stoppen en de kleur te fixeren. Vlees leg je in koud water dat je aan de kook brengt. Dat wordt gedaan om allerhande deeltjes te verwijderen (bloedsporen), een teveel aan zout te verwijderen (varkensborst) of ter versteviging (kalfszwezerik).

Blanke saus

Basissaus gemaakt door het binden van een blanke fond.

Pagina's