Woordenboek

Darmkanaal verwijderen

Uit garnalen en sommige andere schaaldieren wordt het darmkanaal verwijderd. Bij grote garnalen is het belangrijk om dat te doen, want het donkere darmkanaal in de rug bevat zand; bij kleine en middelgrote garnalen kun je het om esthetische redenen willen doen. Je doet dit met de punt van een mes of met een speciale garnalenschaar.

Dille

Aromatisch kruid waarvan de verse blaadjes of gedroogde zaden een lichtzure, anijsachtige smaak hebben die lijkt op de smaak van venkel; de geur doet denken aan karwij. Om het aroma te bewaren mag dille niet meekoken. De blaadjes en zaden worden gebruikt voor het op smaak brengen van visgerechten, vooral gerookte zalm en schaaldieren, komkommer- en aardappelsalades, groenten, roereieren, kwark, koude roomsauzen, gebak en brood. Dille wordt ook gebruikt in pickles en likeuren.

Doorwrijven

Een halfvloeibare bereiding door een zeefdoek, een fijnmazige zeef of een puntzeef wrijven met behulp van een houten lepel of een stamper zodat de halfvloeibare massa er beter doorheen gaat.

Draaizeef

Keukengereedschap om diverse ingredi├źnten te vermalen tot een puree.

Dragon

Winterhard aromatisch kruid dat oorspronkelijk uit China komt en tot de tuinkruiden behoort. Uitstekende smaakmaker voor kip, bepaalde vissoorten, bearnaise- en tartaarsaus en augurken in azijn.