Woordenboek

Kappertjes

Bloemknoppen van de kapperstruik, die doorgaans worden ingelegd in azijn om als smaakmaker te dienen.

Karnemelk

Witte, zurige vloeistof die zich afscheidt van de room bij het maken van boter. Kan ook worden gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan magere melk. Andere benamingen zijn botermelk en babeurre.

Kerrie

Mengsel van aromatische kruiden en specerijen uit India, samengesteld uit Spaanse peper, koriander, komijn, kurkuma, gember, knoflook, kardemom, kaneel, … en andere specerijen die licht worden gebrand en vervolgens met behulp van een stamper worden fijngemalen.

Ketjap manis


Bruine Indonesische saus die verwant is aan sojasaus, maar zoeter en complexer van smaak is. Gemaakt op basis van palmsuiker, steranijs en basilicum. Kan worden gebruikt ter vervanging van sojasaus, in een marinade of als smaakversterker.

Knoflook

Winterharde kruidachtige plant die oorspronkelijk uit Noord-Azië komt, waarvan de bol, de tenen en soms ook de bladeren courant worden gebruikt in de keuken. De jonge bladeren zijn bijzonder geschikt voor het op smaak brengen van salades, omelet en verse kaas. Je kunt ook de randen van een schaal of bakvorm inwrijven met een teentje knoflook om het gerecht smaak te geven.

Komijn

Kruid waarvan het bittere, pikante zaad veel wordt gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken als smaakversterker in couscous, tajines en merguez. Komijn doet het ook goed in soep, gevogelte en vis. Het is een van de hoofdingrediënten in de kruidenmengsels chili, kerrie, garam masala, massalé en ras el hanout. Hoewel komijn heter en kruidiger is dan karwij, kun je deze twee kruiden onderling vervangen.

Koriander

Aromatische plant die courant wordt gebruikt voor zijn bladeren, zaden en wortels. Dit kruid vindt men voornamelijk in de Aziatische, Latijns-Amerikaanse en mediterrane keuken, en is onmisbaar bij het maken van groene curry's. Gebruik voor het klaarmaken van marinades, courts-bouillons en curry's bij voorkeur gedroogd korianderzaad, dat qua aroma veel op sinaasappelschil lijkt. Gebruik voor het op smaak brengen van salades korianderblaadjes net zoals andere kruiden (bieslook, basilicum enz.).

Kruidnagels


Bloemknoppen van de kruidnagelboom, een boom met groenblijvende bladeren. Ze worden gebruikt in peperkoek, stoofpotjes, zuurkoolschotels en de meeste curry's.

Kurkuma

Kurkuma of valse saffraan is een winterharde plant, oorspronkelijk afkomstig uit India, waarvan de wortelstokken het gelijknamige kruid geven. Kurkuma heeft een muskaat- en peperachtig aroma en een bitterzoete, niet-bijtende smaak. Het kleurt gerechten sterk oranjegeel en vervangt op die manier saffraan op een zeer voordelige manier. Kurkuma is ook een van de essentiële bestanddelen van kerriepoeder en colombo, en een ingrediënt van worcestersaus en piccalilly.