Bloemknoppen van de kapperstruik, die doorgaans worden ingelegd in azijn om als smaakmaker te dienen.
Woordenboek
Kappertjes
Karamelliseren
Omzetten in karamel, gewoonlijk met behulp van een snufje suiker.
Karnemelk
Witte, zurige vloeistof die zich afscheidt van de room bij het maken van boter. Kan ook worden gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan magere melk. Andere benamingen zijn botermelk en babeurre.
Kerrie
Mengsel van aromatische kruiden en specerijen uit India, samengesteld uit Spaanse peper, koriander, komijn, kurkuma, gember, knoflook, kardemom, kaneel, … en andere specerijen die licht worden gebrand en vervolgens met behulp van een stamper worden fijngemalen.
Ketjap manis
Bruine Indonesische saus die verwant is aan sojasaus, maar zoeter en complexer van smaak is. Gemaakt op basis van palmsuiker, steranijs en basilicum. Kan worden gebruikt ter vervanging van sojasaus, in een marinade of als smaakversterker.
Kloppen
Een vloeibaar mengsel met een garde of mixer heftig kloppen om er een egale massa van te maken, om er luchtbelletjes in te kloppen of om het volume te vergroten.
Knoflook
Winterharde kruidachtige plant die oorspronkelijk uit Noord-Azië komt, waarvan de bol, de tenen en soms ook de bladeren courant worden gebruikt in de keuken. De jonge bladeren zijn bijzonder geschikt voor het op smaak brengen van salades, omelet en verse kaas. Je kunt ook de randen van een schaal of bakvorm inwrijven met een teentje knoflook om het gerecht smaak te geven.
Knoflookpers
Keukengereedschap met kleine gaatjes om de pulp en het vocht uit knoflookteentjes te persen.
Komijn
Kruid waarvan het bittere, pikante zaad veel wordt gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken als smaakversterker in couscous, tajines en merguez. Komijn doet het ook goed in soep, gevogelte en vis. Het is een van de hoofdingrediënten in de kruidenmengsels chili, kerrie, garam masala, massalé en ras el hanout. Hoewel komijn heter en kruidiger is dan karwij, kun je deze twee kruiden onderling vervangen.