Woordenboek

Peper van de molen

Peper gemalen met een pepermolen. Deze is grover van korrel dan fijngemalen peper, maar fijner dan gestoten peper. Wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen.

Peterselie

Aromatisch kruid dat oorspronkelijk uit Azië en Noord-Afrika komt. Platte peterselie heeft de meeste smaak en is beter geschikt om mee te koken: deze smaakt uitstekend in omelet met tuinkruiden, bij rauwkost, in sauzen en boter. Krulpeterselie heeft minder smaak, maar is geschikt voor het versieren van gerechten en is goed houdbaar in de koelkast; de fijngehakte blaadjes worden gebruikt voor het decoreren van hartige gerechten.

Pijnboompitten

Dit zijn de zaden in harde doppen die onder de schubben van de kegel van de parasolden zitten. De smaak doet aan amandelen denken. Ze worden gegeten als borrelhapje, in salades en in gebak. Pijnboompitten worden vaak gecombineerd met rozijnen voor het op smaak brengen van gerechten die worden bereid in een pan, terrine of tajine, en voor het op smaak brengen van gevogelte, vlees en vis. Ook worden ze verwerkt in groenterecepten, zoals spinazie op Catalaanse wijze, en in mengsels zoals pesto.