Woordenboek

Saffraan

Dit kruid is afkomstig uit de stempels van een bloem. Het wordt in de keuken gebruikt als specerij en als kleurstof, en is een van de duurste kruiden. Het geeft een heerlijke hout- en fruitsmaak, in het bijzonder in paella, bouillabaisse en risotto, en past ook bij zeevruchten, visgerechten, curry's, ... Zoals veel bijzonder subtiele kruiden of specerijen moet ook saffraan pas aan het einde van de kooktijd worden toegevoegd om de aroma's volledig tot hun recht te laten komen. Er bestaan minder dure, maar uiteraard ook minder subtiele surrogaten, zoals kurkuma, saffloer, goudsbloemblaadjes, Rizdor en Afral.

Salie

Salie is een wijdvertakte plant waarvan de bladeren worden gebruikt als kruid, vooral in marinades en bij het op smaak brengen van wild.

Shiitake

Deze paddenstoel, ook wel zwarte paddenstoel, komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten. Het is de meest geteelde paddenstoel in Azië en wordt daar vaak verwerkt in vlees- en gevogeltegerechten.

Steranijs

Vrucht in de vorm van een ster met acht armen met een anijssmaak en een geur die aan zoethout doet denken. Gedroogde steranijs wordt gebruikt voor het op smaak brengen van curry's, vruchtencompote, gebak, marinades, sauzen en bouillons. Steranijs gaat goed samen met vis, varkensvlees en gevogelte. De peul is aromatischer dan de zwarte, glimmende zaadjes. Meestal wordt de hele ster aan het gerecht toegevoegd, bijvoorbeeld om gevogelte een kruidig-zoete smaak te geven.