Woordenboek

Saffraan

Dit kruid is afkomstig uit de stempels van een bloem. Het wordt in de keuken gebruikt als specerij en als kleurstof, en is een van de duurste kruiden. Het geeft een heerlijke hout- en fruitsmaak, in het bijzonder in paella, bouillabaisse en risotto, en past ook bij zeevruchten, visgerechten, curry's, ... Zoals veel bijzonder subtiele kruiden of specerijen moet ook saffraan pas aan het einde van de kooktijd worden toegevoegd om de aroma's volledig tot hun recht te laten komen. Er bestaan minder dure, maar uiteraard ook minder subtiele surrogaten, zoals kurkuma, saffloer, goudsbloemblaadjes, Rizdor en Afral.

Saignant

Gegrild en gebakken rood vlees tussen bleu en à point klaarmaken: het sap begint net aan de buitenkant van het vlees te druipen.

Salie

Salie is een wijdvertakte plant waarvan de bladeren worden gebruikt als kruid, vooral in marinades en bij het op smaak brengen van wild.

Sauteerpan

Keukengereedschap dat lijkt op een braadpan, maar met een lage rand, om ingrediënten in te sauteren.

Sauteren

Ingrediënten op een hoog vuur bakken in een vetstof en ze af en toe omscheppen zodat ze niet aan de pan gaan kleven.

Shiitake

Deze paddenstoel, ook wel zwarte paddenstoel, komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten. Het is de meest geteelde paddenstoel in Azië en wordt daar vaak verwerkt in vlees- en gevogeltegerechten.

Smoren

Ingrediënten langzaam, in een gesloten pan en op een matig vuur gaar maken, samen met een paar kruiden en een beetje vloeistof of vetstof.

Spuitzak met gekartelde spuitmond

Een spuitzak is een conische zak met een opzetstuk of spuitmond waarmee in de keuken gerechten worden versierd of gegarneerd. De zak heeft twee openingen: een grote onderaan om het garnituur (crème, ganache, mayonaise enz.) in te stoppen, en een kleine aan de bovenkant waar de spuitmond in past en het garnituur weer naar buiten komt. De spuitmond zelf is een holle kegel waarvan de opening aan het uiteinde verschillende vormen en breedtes kan hebben, zodat je een specifieke vorm ('worstjes' van diverse diameters, stervormig, plat enz.) kunt geven aan de bereiding die uit de spuitzak komt.

Steranijs

Vrucht in de vorm van een ster met acht armen met een anijssmaak en een geur die aan zoethout doet denken. Gedroogde steranijs wordt gebruikt voor het op smaak brengen van curry's, vruchtencompote, gebak, marinades, sauzen en bouillons. Steranijs gaat goed samen met vis, varkensvlees en gevogelte. De peul is aromatischer dan de zwarte, glimmende zaadjes. Meestal wordt de hele ster aan het gerecht toegevoegd, bijvoorbeeld om gevogelte een kruidig-zoete smaak te geven.

Pagina's