Een koude gazpacho als zomers aperitiefje of een dampende kop kippensoep in de winter? Soep smaakt altijd… tenzij je soep te dun of te waterig is. Hoe zorg je ervoor dat jouw soep altijd fluweelzacht en voldoende dik is? Onze chef verklapt je zijn beste tips om je soep dikker te maken zonder dat je helemaal opnieuw moet beginnen.
Patat, en je hebt de perfecte soep
Hou je van lekker dikke groentesoep? Laat een
geschild patatje meekoken met je soepgroenten voor een
stevigere consistentie.
Zetmeel zorgt voor binding
Is je groentesoep toch nog waterig of wil je die kippensoep iets dikker maken? Zoek je redding dan in een zakje. Met maïzena
(maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk
extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Room, het geheim voor een crème van een soep
Een aantal soepen kan je laten
indikken met een scheut room. Denk maar aan een romige aspergesoep of kippenvelouté.
Velouté is trouwens de verzamelnaam voor soepen die opgewerkt worden met room (of eigelen). Let wel, als je kiest om toch
losgeklopte eidooiers te gebruiken (legeren), kan je de soep achteraf niet meer laten koken.
Soep zo zacht als boter dankzij beurre manié
Nog een klassieke methode is beurre manié. Met een
combinatie van boter en bloem maak je een
gegaarde roux die je door de hete soep roert. Laat
vijf minuten meekoken en je soep zal zacht en romig zijn.
Aan de slag met fond in je soep
De krachtige smaak van
onze verschillende fonds en
bio fonds zijn ideaal om een verse soep op smaak te brengen. Hoe doe je dat? Voeg witte of bruine fond, afhankelijk van de soep die je maakt, toe aan je soepketel en laat het rustig meesudderen. Zo kunnen alle ingrediënten de volle smaak van de fond opnemen en til je je soep naar een hoger niveau.
Serveertip
Het oog wil natuurlijk ook wat. Met
deze tips serveer je een alledaagse soep op een originele manier.