Lacroix Beef Bourguignon
24 september 2019

Hoe maak ik steak-friet zoals op restaurant?

Steak-friet is dé Belgische klassieker bij uitstek. Ben jij er ook verzot op? Ontdek hoe je zelf een restaurantwaardige versie op tafel tovert. Ideaal om de Week van de steak-friet (10 tot 17 oktober) te vieren!



Kies je ingrediënten

Topingrediënten maken een topgerecht. Kies je ingrediënten dus zorgvuldig uit en ga voor kwaliteit.



Een steak wordt uit de filet pur of de ossenhaas gesneden. Restaurants en steakhouses durven ook wel eens gerijpte of meer speciale vleessoorten te serveren maar voor thuis is een klassieke chateaubriand ideaal.



Ook voor je frietjes is de soort aardappelen die je gebruikt van cruciaal belang. Voor verse frietjes is een loskokende, melige aardappelsoort (bv. bintjes) de beste keuze. Officieel zou de Belgische friet 13 mm dik moeten zijn. De meeste chefs snijden hun frieten dus ongeveer 1 cm dik. Maar je bepaalt uiteindelijk nog altijd zelf hoe je ze het liefste hebt. Een beetje dunner of dikker kan dus zeker ook!



TIP: Als je krokante frietjes wil met extra smaak kan je de aardappelen ongeschild verwerken tot frietjes. Spoel ze dan wel eerst grondig met koud water.



Steak volgens de regels van de kunst

Een steak kan je op verschillende manieren bakken: bleu, saignant, à point of bien cuit. Vraag je gasten welke bakwijze of cuisson ze verkiezen en leg je biefstuk dan pas in de pan.



Ga je voor de beste steak die je ooit gegeten hebt? Steak bakken is geen exacte wetenschap maar er is wel een trucje waarmee je eenvoudig kan checken hoe ver je steak al is. De cuisson van je vlees kan je namelijk vergelijken met de palm van je hand. Elke cuisson (van mals tot doorbakken) heeft namelijk een andere stevigheid, net zoals je handpalm wanneer je de toppen van je vingers in verschillende combinaties samenbrengt.

Ga als volgt te werk:

  • bleu: breng de top van je duim en de top van je wijsvinger samen en duw op de palm van je hand
  • saignant: breng de top van je duim en de top van je middelvinger samen en duw op de palm van je hand
  • à point: breng de top van je duim en de top van je ringvinger samen en duw op de palm van je hand
  • bien cuit: breng de top van je duim en de top van je pink samen en duw op de palm van je hand

 

Daarnaast hou je best rekening met de volgende zaken wanneer je steak bakt:

  • Haal je steak minstens 30 minuten op voorhand uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen
  • Steak bak je in een (braad)pan met een dikke bodem
  • De boter is heet genoeg wanneer het schuim is weggetrokken



Bak beide kanten van je steak ongeveer 1,5 minuut op een hoog vuur voor een mooi korstje

Laat de steak daarna nog 1 tot enkele minuten, afhankelijk van de bakwijze, rustig verder garen op een lager vuur om uitdroging te voorkomen

Voor het serveren laat je de steak best nog even rusten, afgedekt met aluminiumfolie op een warm bord, zodat het vlees sappig opgediend kan worden





Zelfgemaakte frietjes

Wanneer er frietjes op tafel staan, is iedereen blij. Zeker als je zelf maakt! Met deze tips bak je ze altijd perfect krokant en goudgeel alsof ze van de frituur komen.

  • Echte (oldschool) frituristen gebruiken ossewit omdat dit extra smaak geeft aan de frietjes maar gewoon frietvet is natuurlijk ook goed
  • Spoel de rauwe frietjes en dep ze goed droog alvorens je begint met bakken
  • Pocheer de frietjes eerst door ze 4 tot 5 minuten op 140° te bakken maar laat ze nog niet kleuren
  • Laat de frietjes nadien goed uitlekken en afkoelen op een vel keukenpapier
  • Bak de frietjes daarna een tweede keer op 180° tot ze goudgeel en knapperig zijn
  • Breng eventueel op smaak met wat grof zout



Serveertips

Wat smaakt nog beter dan een zelfgemaakte steak-friet? Een zelfgemaakte steak-friet met een heerlijke saus erbij. Kies voor een warme champignonroomsaus, een verse béarnaise of een klassieke mayonaise. Of wat dacht je van een beetje kruidenboter op je steak?

Meer informatie