Lacroix Beef Bourguignon
22 augustus 2019

Wat is falafel en hoe maak ik het?



Wij hebben onze gehaktballetjes in tomatensaus, in Libanon hebben ze falafel. Deze kruidige, gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen zijn niet meer weg te denken uit de Midden-Oosterse keuken. Maar ook bij ons is deze voedzame vleesvervanger erg populair. In een salade, als vegetarische snack tussen een broodje of op zichzelf met een dipsaus. Je vindt ze voorverpakt in de winkel maar je kan ze ook zelf from scratch klaarmaken aan de hand van dit stappenplan.



1. Haal de juiste ingrediënten in huis

  • 1 kg kikkererwten (géén blikerwten)

  • 2 uien, gesnipperd

  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 bosje peterselie, grof gehakt

  • 1 bosje koriander, grof gehakt

  • 1 groene peper, zonder zaadjes, grof gesneden

  • 3 eetlepels kurkuma

  • 3 eetlepels komijnpoeder

  • 2 eetlepels korianderzaad

  • 1½ theelepel bakpoeder

  • olie om te frituren



2. De dag op voorhand: voorbereiding

Elk detail telt als je falafelballetjes wil die krokant zijn langs buiten en zacht vanbinnen. Daarom is het belangrijk dat je geen kikkererwten uit blik maar wel droge kikkererwten gebruikt. Begin dus met de kikkererwten een nachtje te laten weken in een grote kom water.



3. De dag zelf: bereiding

  • Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet.

  • Laat de frituurolie op temperatuur komen tot 180°C.

  • Pel en snipper de uien fijn. Pel de look en hak ze fijn.

  • Spoel de verse peterselie en koriander en hak de kruiden fijn.

  • Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de groene peper en snijd fijn.

  • Doe de kikkererwten samen met de fijngesneden ui, look, groene peper en verse kruiden in de blender.

  • Voeg de kurkuma, het komijnpoeder, het korianderzaad en het bakpoeder toe. Mix alles fijn in de blender tot een pasta.

  • Breng eventueel extra op smaak met peper en zout.

  • Vorm met twee natte lepels kleine balletjes van de kikkererwtenpasta. Bak ze goudbruin en krokant in de hete olie. Laat ze daarna even uitlekken op een vel keukenpapier.

  • Serveer ze als hapje met een yoghurtdip of steek ze tussen je pitabroodje of wrap. Smakelijk!

Meer informatie