Champignons zijn een veelgesmaakte groente – of moeten we zeggen schimmel? Op een eenvoudige toast, bij champignon risotto, in een omelet of gevulde portobello’s in de oven. Champignons stellen nooit teleur. Al blijft champignonroomsaus de favoriet van velen bij een stuk vlees, bij pasta of als ragout. Maar hoe maak je nu een romige saus van deze heerlijke paddenstoelen zonder zakjes en pakjes? Ontdek hier hoe je in vijf eenvoudige stappen de lekkerste champignonsaus ooit in elkaar bokst!
 

1.    Champignons schoonmaken

Champignons en water zijn zoals vuur en water. Paddenstoelen hebben namelijk de neiging om heel veel vocht op te slorpen. Leg ze dus zeker niet te weken in een bak met water maar borstel ze voorzichtig schoon. Je vindt hiervoor in de supermarkt speciale keukenhulpmiddeltjes. Zo voorkom je dat je champignonroomsaus smaakloos of te waterachtig wordt.
 
Meer tips over champignons schoonmaken ontdek je hier.
 

2.    Champignons bakken

Een goede champignonsaus start bij het aanstoven van de champignons, eventueel met een uitje en wat look erbij. Belangrijk daarbij is om een grote pan en voldoende vetstof te gebruiken. Champignons zuigen al het vocht, en dus ook je vetstof, meteen op eens ze in de pan belanden. Wees dus genereus met de boter en voeg tussendoor eventueel nog wat extra vetstof toe als je merkt dat de pan meteen droog staat.
 
Verder is een grote pan van belang om je champignons zoveel mogelijk ruimte te geven. Na een tijdje bakken laten ze namelijk weer heel wat vocht los. In een te kleine pan kan het champignonvocht onvoldoende verdampen waardoor je champignons taai zullen worden.
 

3.    Champignons karameliseren en kruiden

De perfecte champignonsaus is zacht, romig en vol van smaak. Met een deel ingekookte rundsfond breng je de hele boel meteen op smaak. Doe dit echter niet te snel. Wacht tot je champignons mooi goudbruin gebakken zijn en een gekarameliseerd randje hebben. Reken hiervoor zeker 4 minuten tot 8 minuten (voor oesterzwammen). Daarna kan je blussen met een smaakvolle fond en/of een scheut cognac. Voeg je graag nog wat zout toe? Dan is dit je moment, en zeker niet eerder. Zout onttrekt namelijk ook veel vocht aan je champignons.
 

4.    Champignonsaus met room maken

De laatste stap zorgt voor de heerlijk romige textuur van je champignonsaus. Je kan je roomsaus op twee manieren afwerken:
  • Voeg de room toe en laat deze geduldig inkoken tot je de gewenste dikte hebt
  • Bestrooi de gebakken champignons eerst met een lepel bloem (singeren) en voeg daarna je fond en room toe. Laat dit even pruttelen en klaar!

 
5.    Champignonroomsaus afwerken met verse kruiden

Dankzij de toevoeging van een fond is je champignonroomsaus vast en zeker al erg lekker maar een handje verse kruiden maakt er pas echt een topsaus van. Denk vooral in de richting van verse, groene kruiden zoals peterselie, bieslook of dragon.