Gevulde kalkoen met knolselderkroketjes, gevulde raapjes en schorseneren

Bereidingswijze

1. Begin met de vulling van de kalkoen: snij de lente-ui en sjalotten fijn en doe alles bij het gehakt.
2. Voeg ook nog de eieren, de gepelde kastanjes en het paneermeel toe.
3. Kruid het gehakt met peper en zout. Pers er nog de look bij, voeg een scheut cognac toe en daarna: goed kneden!
4. Vul de kalkoen met het gehakt en brideer met keukentouw (lees: naai de borst van de kalkoen toe).
5. Vet een ovenschaal in met boter en leg daar de kalkoen in.
6. Wrijf in met boter en kruid met peper en zout.
7. Zet het beest gedurende ongeveer 1 uur en 50 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden.
8. Ondertussen begin je aan de schorseneren. Schrob ze goed schoon onder de kraan en daarna schil je ze.
         TIP: Om te voorkomen dat de schorseneren bruin worden vul je een kom met water en doe je er een flinke scheut azijn bij. Leg hierin de geschilde schorseneren.
9. Snij de schorseneren in even grote balkjes (hou de restjes bij). Doe de kippenbouillon in een pan met een klontje boter en peper en zout. Gaar daarin, gedurende 7 minuten, de schorseneren. Dek af met boterpapier.
10. Schil nu de raapjes, hol ze uit (makkelijk met een meloenschepje) en stoom ze gaar gedurende vijf minuten.
11. Stoof een sjalotje aan in een klontje boter en snij de restjes raap en schorseneer in kleine stukjes. Doe de stukjes bij het sjalotje en stoof verder aan. Kruid met peper en zout.
12. Gebruik de gestoofde restjes daarna om de gestoomde raapjes te vullen. Zet alle raapjes in een ovenschotel, leg een stukje boter in het midden van de schotel en zet gedurende tien minuutjes in de oven.
13. Nu kan je ineens de kalkoen sauseren (schep wat kookvocht over het beestje).
14. Voor de kroketjes: stoom de aardappelen gaar en maak er puree van: kruid met peper, zout en nootmuskaat. Doe er de eieren bij en een klont boter.
15. Snij de knolselder in stukjes en bak ze aan in boter. Kruid met peper en zout en meng ze onder de puree.
16. Doe de puree in een spuitzak en spuit er lange 'rollen' mee op een bakpapier. Deze versnij je daarna in kroketjes. Haal ze door bloem, eiwit en paneermeel en bak ze gedurende 3 minuten op 180 graden.
17. Haal de kalkoen uit de oven en giet het vet weg. Zet de ovenschotel op het vuur en blus met fond en porto. Kruid met peper en zout, zeef door en de jus is klaar.
18. Snij de touwtjes door en de kalkoen is klaar om geserveerd te worden.

Smakelijk!

Gezien op VTM, De Keuken van Sofie.
Ontdek de volledige video van het recept : http://koken.vtm.be/de-keuken-van-sofie/recept/gevulde-kalkoen-met-knols...