Lamsfilet met wortel, komijn en citroen

Bereidingswijze

Voor de groenten:
1. Schil de jonge wortelen
2. kook ze gaar in gezouten water
3. Doe de worteltjes in een andere kookpot met een klontje boter en houdt dit warm
4. Kook de geschilde grote wortelen in gezouten water gaar en giet af
5. Pureer de wortelen samen de boter, cayennepeper, zout, het komijnpoeder en de rasp van citroenschil 
6. Houd dit warm onder deksel van het vuur. 

Voor de saus:
1. Kook de fond met de room en knoflook in tot gewenste dikte
2. Roer de koude boter eronder en smaak af met peper en zout.
3. Houd dit warm onder deksel van het vuur. 

Voor het vlees:
1. Kruid het vlees met peper en zout
2. Bak het vlees in de boter gedurende 3 minuten aan elke kant op een middelmatig vuur
3. Laat het vlees 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. 

Afwerking:
1. Doe de wortelcrème in een spuitzak en spuit enkele puntjes van de wortelcrème in een cirkel op het bord
2. Snij het lamsvlees in 3 stukken. Dresseer dit tussen de puntjes wortelcrème
3. Dresseer de jonge worteltjes speels op het bord.
4. Serveer de saus mooi in een cirkel rondom het geheel langs de rand van het bord

Wijnsuggestie:
Tot ieders verbazing kan je bij dit gerecht perfect kiezen voor een witte wijn uit Duitsland bv uit de Pflaz of Rheinhessen op basis van de koning van de witte druiven nl: de Riesling. Wel moeten we er rekening mee houden dat we best een iets rijkere, droge versie zoeken. Zoals de wijnen van Wittmann, Christmann of van Koehler Ruprecht (minimaal spätlese niveau met beetje kelderrijping (+/- 5 jaar).
 
Ook een rode wijn zou perfect passen bij dit gerecht, maar let op dat de wijn niet te zwaar en te rijk is, om de elegante smaken van het lamsvlees en het zacht natuurlijke zoet van de worteltjes respecteren bv. Chianti Classico op basis van Sangiovese zou een mooie match kunnen zijn (Fattoria Rodano of van Colombaia).