Broodje Bal barbecue style

Bereidingswijze

De gehaktballetjes met kaas:
Doe het gehakt in een ruime mengschaal.

Schil de aardappel, rasp de knol grof en meng de reepjes aardappel meteen door het vlees. Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn en snipper ze grof.

Rasp de kaas bij het gehakt, voeg de fijne rozemarijn toe, samen met wat peper en een snuif zout.

Meng alles tot een egaal vleesmengsel en rol er gehaktballetjes van die elk zo’n 40 tot 45 g wegen. Maak je handen vooraf nat makkelijk egale balletjes te rollen. 

Verwarm de oven voor tot 200°C.

Doe een flinke scheut olie in een vuurvaste ovenpan. Verhit de olie op het fornuis en geef de gehaktballetjes rondomrond een goudbruin korstje. Het vlees heeft niet meer dan een korstje nodig.

Schuif de schotel met balletjes in de oven van 200°C en gaar ze in ongeveer 12 à 14 minuten. Bereid intussen mijn glazige barbecuesaus.

De barbecuesaus:
Pel de uien en snij ze in fijne stukjes. Verwijder het taaie hart uit de venkel en snipper de groente net zo fijn als de uien.

Verhit een scheutje olie in een stoofpot op een matig vuur en stoof de stukjes ui en venkel glazig. Bepoeder ze na enkele minuten met een beetje bloem en roer. Blus de fijne groenten met het bruin bier en roer opnieuw.

Laat de alcohol even verdampen. Schenk er de gevogeltefond bij, de worcestersaus, de mosterd, een scheut ketchup en tenslotte de stroop van appel of peer. Roer en laat de glanzende saus enkele minuten zacht pruttelen.

Zet de ovenschaal met gare gehaktballetjes op een zacht vuur. Lepel er rijkelijk saus over en laat ze enkele minuten pruttelen zodat de saus nog een beetje kan inkoken. Draai de balletjes even om en lepel er extra saus over. Laat alles nog kort pruttelen maar kijk uit dat niets aanbrandt
Een recept uit Bal National, kookprogramma op Njam.
Wim Ballieu (Balls & Glory)