Eend, knolserderpuree en portosaus met blauwe bessen

Bereidingswijze

DE EEND
  • 2 eendeborstfilets (met vel)
  • 1 takjes verse rozemarijn, fijngesnipperd
  • zout en zwarte peper van de molen
Bereiding
  • Maak met een mes een ruitjespatroon in het vet van de eend.
  • Wrijf de eend in met 1 takje rozemarijn en met peper en zout.
  • Neem een pan waar de eendenborsten goed inpassen en bruin daarin 1 el boter.
  • Leg de eendenborstfilets met de velkant naar beneden in de pan.
  • Laat 6 minuten bakken op de velkant en zet daarna het vuur minder. Laat nog 2 minuten bakken (of – als je het vlees doorbakken wil - nog 5 minuten).
  • Haal het vlees uit de pan en leg het onder zilverpapier te rusten.

DE SAUS
  • 3 el boter
  • 1 teentje look, fijngesnipperd
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 1 takje rozemarijn
  • 250 ml porto
  • 125 ml kippenfond
  • 1,5 kop blauwe bessen
Bereiding
  • Smelt 1 el boter in een pan en voeg de sjalot en look toe en een takje rozemarijn.
  • Laat de sjalot en look zachtjes gaar stoven.
  • Voeg de porto toe en zet het vuur wat hoger tot de saus kookt.
  • Voeg de gevogeltefond toe.
  • Laat de saus inkoken tot ze wat dikker is.
  • Kruid de saus met peper en zout en verwijder de rozemarijn.
  • Zet het vuur lager en roer er de 2 el koude boter onder.
  • Voeg de blauwe bessen toe en laat ze even opwarmen in de saus.

DE KNOLSELDERPUREE
  • 1 knolselder
  • 500 g aardappelen
  • peper, zout, nootmuskaat
  • 1 scheutje melk
  • 1 klontje boter
Bereiding
  • Schil de knolselder en aardappelen en snijd ze in stukjes.
  • Kook ze gaar in een 20-tal minuten.
  • Giet af en stamp de knolselder en aardappelen tot puree.
  • Voeg een klontje boter toe en wat (warme) melk.
  • Kruid met peper, muskaatnoot en zout.
Healthy easy yummie
Evelien