Peking eend met bami

Bereidingswijze

Voor het vlees/saus:
1. Maak enkele inkepingen in het vet van de eend met een mes. Kruid met peper en zout.
2. Breng alle ingrediënten aan de kook in een steelpannetje (= sauspan) en giet op de eendenborsten (die in een schaal liggen)
3. Laat 15 minuten marineren en haal de eendenborsten eruit en laat goed uitlekken.
4. Laat het vocht verder inkoken tot saus dikte.
5. Laat een anti kleef pan heet worden en bak de eendeborsten met de velkant te beginnen 2 minuten aan elke kant aan.

Voor de bami:
 
1. Breng gezouten water aan de kook in een kookpot.
2. Kook de noedels erin, giet af en spoel onder koud water.
3. Snij de paksoi en oesterzwammen in stukken .
4. Verhit wat arachideolie in een wokpan en wok de oesterzwammen en paksoi erin.
5. Als ze glazig beginnen te worden mogen de sojascheuten erbij en schud goed op.
6. Voeg de sambal en de noedels toe laat mee verwarmen.
7. Blijf altijd goed schudden met de wok of ga er met een spatel door.
8. Voeg op het laatste de koriander en cashew nootjes toe.
 
Afwerking:
1. Doe de bami in een diepeborden.
2. Snij de eend in dunne plakjes en verdeel over de borden.

Wijnsuggestie:
Beste keuze in functie van het spicy/zoete accent van van deze bereiding van eend is een halfdroge, rijke Riesling uit de Rheingau, Moesel, Rheinhessen in Duitsland.
Maar ook een Oostenrijkse versie uit Wachau, Kremstal of Kamptal zou perfect passen als hij maar vergistte(weer)n in oude vaten zodat je een rijkere, bredere stijl van wijn krijgt.
Zelfs een gelijkaardige Riesling- of Pinot Gris versie uit de Elzas zouden perfect passen.