Gegrild kalfsvlees ratatouille, gratin met verse kruiden

Bereidingswijze

1. Smeer een vuurvaste ovenschaal in met boter en look.
2. Snijd de aardappelen in schijfjes en bedek er de ovenschaal mee. Kruid ze af.
3. Strooi er gemalen kaas over en bedek weer met aardappelschijfjes. Doe dit totdat de schaal gevuld is en eindig met een laag gemalen kaas.
4. Kook de melk en de room samen op met de tijm, de laurier, een teentje look en nootmuskaat. Meng met vers gesneden kruiden.
5. Zeef het mengsel en giet het op de aardappelen tot dat ze net ondergedompeld zijn in de vloeistof.
6. Maak een ratatouille van de groenten. Schil de courgette en aubergine en snijd in blokjes. Was en snijd de paprika’s in grote stukken. Pel en ontpit de tomaat en snijd in grote stukken. Snijd de uien grof en pers een teentje look. Laat de courgettes bruinen in olijfolie. Doe er de overige groenten bij en kruid met peper en zout. Laat de ratatouille een half uur op een zacht vuur sudderen en roer af en toe eens.
7. Bak de gratin 1 uur in de oven op 180 °C of net zolang dat je met een satétsokje zonder problemen door de gratin kunt prikken.
8. Gril het kalfsvlees in een grillpan. Kruid met peper van de molen en grof zeezout. Blus de grillpan met kalfsfond, monteer met wat boter tot een stevige jus en smaak af.

Wijnsuggestie:
Een frisse (lees: niet koude geserveerde, maar verfijnde) Valpolicella wijn uit Veneto in Italië of een elegante Rosso di Montepulciano uit Toscane passen hier perfect bij door hun elegante, licht kruidige karakter.