Oosters stoofvlees met rijst en pikante paksoi

Bereidingswijze

Voor het stoofvlees:

1 kg stoofvlees

200 ml bio runder fond van Lacroix

80 ml sojasaus

120 g bruine suiker (donkere)

3 tenen look

3 cm verse gember

2 el rijstazijn

1 tl sesamolie

1 tl sambal

1 sjalot

Peper

1 flinke el maïzena + 60 ml water

Voor de rijst en paksoi:

250 g rijst

Koriander

4x baby paksoi of 2x grote paksoi

2 cm verse gember

½ rode peper
 

Voor de afwerking:

Sesamzaadjes

Limoen

Lente-ui

Koriander


Bereiding:

1. Doe de sojasaus, Bio fond, bruine suiker, versnipperde tenen look, gember (geraspt), sesamolie, sambal en rijstazijn in een mengkom en meng met de garde.

2. Verhit een flinke klont boter en scheut olijfolie in een grote pot op het vuur.
3. Versnipper de sjalot. Bak het stoofvlees samen met de ui aan (snijd op voorhand de grootste stukken stoofvlees in twee). Kruid stevig met peper.
4. Giet er na enkele minuten de kom met fond bij. Breng aan de kook, zet vervolgens het vuur middenlaag en zet de deksel op de pot. Laat op deze manier een uurtje pruttelen. Ga er af en toe in roeren.
 

Wanneer het stoofvlees nog een kwartiertje moet opstaan, kook je de rijst gaar zoals aangewezen op de verpakking.
 

5. Verhit vervolgens een flinke scheut arachideolie in een pan op het vuur.
6. Versnipper de rode peper en verse gember voor de paksoi en doe deze in de pan. Leg er na een minuutje de paksoi bij.
7. Bak kort aan op hoog vuur en zet het vuur dan lager. Dek af en laat op laag vuur staan totdat het tijd is om te serveren.
8. Meng voor het stoofvlees het bindmiddel (maïzena) met het water en giet het bij het stoofvlees. Zet het vuur terug hoog en laat een paar minuten doorkoken.


Je stoofvlees is klaar.
 

9. Giet de rijst af, versnipper wat koriander fijn en meng deze onder de rijst.
10. Neem een groot bord en een kommetje. Doe stoofvlees in het kommetje. Leg er de rijst en de paksoi langs en werk af met sesamzaadjes, koriander, lente-ui en wat limoensap.

 

Winner Belgian Best Overall Foodblog Award’17
Laurence