Balletjes op Luikse wijze

Bereidingswijze
De gehaktballen
De puree: zie basisrecept
- Snipper de sjalot en de peterselie fijn.
- Doe de snippers samen met het paneermeel (of verkruimelde beschuit) en de mosterd bij het gehakt en meng alles grondig.
- Rol ballen van zo’n 5 cm diameter (ong. 120 g/bal).
- Verhit een scheutje olie in een stoofpot en geef de gehaktballen een goudbruin korstje.
- Schep ze uit de pot en zet opzij. Gebruik de pot met aanbaksels om de saus te bereiden
- Snipper de ui en de sjalot matig fijn.
- Smelt een klontje boter in de pot en stoof de snippers ui en sjalot glazig.
- Voeg de bruine suiker toe, roer en blus met een beetje azijn. Roer de aanbaksels los.
- Voeg het bier toe en laat de saus even zacht koken.
- Schenk er de Lacroix runderfond bij en roer.
- Leg de gehaktballen in de saus en voeg ook de kruiden en specerijen toe: jeneverbes, kruidnagel en wat gedroogde marjolein, tijm en laurier.
- Zet het deksel op de pot en laat de ballen een half uurtje sudderen in de saus.
- Roer er tenslotte een flinke portie Luikse stroop door en de rozijnen.
- Kruid evt verder af met peper en zout
- Serveer met puree
De puree: zie basisrecept

Een recept van Wim Ballieu uit Njam!-kookprogramma Bal National
Wim Ballieu (Balls&Glory)