Balletjes op Luikse wijze

Bereidingswijze

De gehaktballen
  • Snipper de sjalot en de peterselie fijn.
  • Doe de snippers samen met het paneermeel (of verkruimelde beschuit) en de mosterd bij het gehakt en meng alles grondig.
  • Rol ballen van zo’n 5 cm diameter (ong. 120 g/bal).
  • Verhit een scheutje olie in een stoofpot en geef de gehaktballen een goudbruin korstje.
  • Schep ze uit de pot en zet opzij. Gebruik de pot met aanbaksels om de saus te bereiden 
De saus
  • Snipper de ui en de sjalot matig fijn.
  • Smelt een klontje boter in de pot en stoof de snippers ui en sjalot glazig.
  • Voeg de bruine suiker toe, roer en blus met een beetje azijn. Roer de aanbaksels los.
  • Voeg het bier toe en laat de saus even zacht koken.
  • Schenk er de Lacroix runderfond bij en roer.
  • Leg de gehaktballen in de saus en voeg ook de kruiden en specerijen toe: jeneverbes, kruidnagel en wat gedroogde marjolein, tijm en laurier.
  • Zet het deksel op de pot en laat de ballen een half uurtje sudderen in de saus.
  • Roer er tenslotte een flinke portie Luikse stroop door en de rozijnen.
  • Kruid evt verder af met peper en zout
  • Serveer met puree

De puree: zie basisrecept
Een recept van Wim Ballieu uit Njam!-kookprogramma Bal National
Wim Ballieu (Balls&Glory)