Lacroix Beef Bourguignon
Wild

Stoverij van hert met peperkoek

Bereidingswijze

Zo maak je de marinade

Wat heb je nodig?

• 75 cl rode wijn (1 fles)

• 400 ml wildfond

• 1 klein glaasje cognac

• drie takjes verse tijm

• 2 laurierblaadjes

• 3 kruidnagels

• peper en zout

  • De marinade maak je een dag van tevoren.
  • Doe alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom en leg de hertenragout hierin.
  • Dek af en plaats gedurende een nacht in de koelkast.
  • Haal de volgende dag de gemarineerde hertenragout uit de koelkast.
  • Vang de marinade op en laat het vlees uitlekken.
  • Dep het vlees eventueel droog met wat keukenpapier.
  • Vergeet niet om de kruidnagel terug uit de marinade te halen! Die heb je niet meer nodig.

 

Zo maak je de stoverij van hert

Wat heb je nodig?

• 1 kg hertenragout

• 25 gram bittere chocolade

• 4 eetlepels bereide veenbessen uit bokaal

• 2 sneden peperkoek

• 1 eetlepel bloem

• peper en zout

• 2 witte uien, fijngehakt

• 1 teentje knoflook, geperst

• boter, om te bakken

  • Smelt wat boter in een kookpot en bak het vlees bruin langs alle kanten. Je hoeft het vlees enkel dicht te schroeien. Straks zal het vlees verder garen in de saus.
  • Haal het vlees uit de kookpot en leg op een bord.
  • Laat in dezelfde kookpot opnieuw wat boter smelten en stoof de witte ui op een laag vuurtje. Hoe langer je de ui stooft, hoe zoeter de ui wordt.
  • Voeg de geperste knoflook toe, bestrooi met bloem en stort het aangeschroeid vlees erbij.
  • Doe de marinade bij het vlees. Leg de sneetjes peperkoek op het vlees en laat gedurende twee uur zachtjes pruttelen.
  • Na twee uur mag je de chocolade en bereidde veenbessen toevoegen.
  • Laat nog een kwartiertje verder pruttelen.
  • Is de saus niet dik genoeg? Gebruik dan eventueel wat bruine maizena om de saus te dikken.
  • Kruid af met peper en zout.

 

Zo maak je de gevulde appeltjes



Wat heb je nodig?

• 8 medium appeltjes (2 appels per persoon gerekend)

• enkele handjes rozijnen

• 8 eetlepels bereidde veenbessen uit bokaal

• 40 gram pecannoten, grofgehakt

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Was de appels goed en snijd ongeveer 2 cm onder het steeltje van de appels een kapje af.
  • Hol de appels uit.
  • Verdeel de rozijnen, bereidde veenbessen en pecannoten over de appeltjes en zet het kapje met steeltje terug op de appels.
  • Zorg dat de appels flink opgevuld zijn.
  • Plaats in de oven gedurende een 15-tal minuten, tot de appeltjes gaar zijn. Serveer onmiddellijk.

 

Zo maak je de krieltjes met tijm



Wat heb je nodig?

• 1 kg krieltjes

• enkele eetlepels olijfolie

• enkele takjes verse tijm

• peper en zout

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Spoel de krieltjes grondig en leg in een ovenschaal. Je hoeft de krieltjes niet te schillen.
  • Besprenkel royaal met olijfolie.
  • Voeg verse tijm, peper en zout toe.
  • Zorg dat de krieltjes volledig bedekt zijn met olijfolie.
  • Plaats in de oven gedurende een 30-tal minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Werk af met nog wat extra verse tijm.

Het wildseizoen is geopend! Een sappig stukje wild met een stevige fond, rode wijn,
zwarte chocolade en peperkoek. Hiermee zal je zonder twijfel scoren bij jouw gasten. Dit
gerecht vraagt weinig inspanning en kan van tevoren bereid worden.

Virginie Schoelinck

Recepten met deze fond

Civet de sanglier aux pâtes fraîches
Wild 1 uur 30 minuten

Everzwijnragout met verse pasta

  1. Snijd de selderij in stukken en hak de knoflook fijn. Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Maak de wortels schoon en doe hetzelfde.
  2. Bak het everzwijn in een beetje boter op een hoog vuur, bak het vlees gelijkmatig bruin en voeg de groenten toe. Laat het vlees nog een beetje bakken en strooi er bloem en suiker over. Voeg vervolgens de wildfond en de gepelde tomaten toe. Breng het geheel op smaak met zout, peper, laurier en jeneverbessen. Laat het geheel op een laag vuur sudderen onder een deksel: het vlees moet mals zijn en uit elkaar vallen. Voeg de rozijnen toe 5 minuten voor het einde van de kooktijd.
  3. Kook ondertussen de pasta: doe een flinke hoeveelheid water in een pan, voeg zout en een scheutje olijfolie toe en breng het geheel aan de kook. Voor verse pasta is 1 minuut koken voldoende om het al dente te krijgen. Giet de pasta af, bak het kort in hete olijfolie en strooi er vers gehakte peterselie over.
  4. Maak een spiraal van pasta op de borden en vul aan met de everzwijnragout.

Wijnsuggestie: Vanwege het rijke, genereuze karakter van de ragout en de wildsmaak van het vlees, moeten we dit gerecht duidelijk combineren met een vollere, rijpere wijn. Nogmaals een wijn uit de Zuidelijke Rhône of Languedoc, waar de grenache druif dominant is en het karakter niet te uitgesproken is (niet te veel nieuw hout maar het hogere alcoholpercentage van deze wijnen moet ze nog steeds elegant maken). Een van de beste Valpolicella Superiore wijnen uit Veneto met een paar jaar flesrijping past ook perfect bij dit gerecht

Handige tips

Ontdek handige kooktips om je culinaire vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Leer trucs voor bereidingen, smaakcombinaties en keukenhacks om elke maaltijd tot een succes te maken.