Peper-room saus (steak en frietjes)
Bereidingswijze
1. Bak de 4 steaks naar voorkeur.
2. Haal het gebakken vlees uit de pan, laat rusten op een bord.
3. In een peperroomsaus mag het vetgehalte niet te hoog zijn, dus giet het overtollige vet weg.
4. Leg het vlees even terug in de pan en flambeer met cognac.
5. Haal het vlees uit de pan en laat het rusten.
6. Maak dan verder werk van de peperroomsaus.
7. Deglaceer de pan met met droge witte wijn en een half potje rundsfond van Lacroix. De rest van de fond kan je bewaren in de koelkast of diepvries.
8. Laat tot 1/3 inkoken (tot een gelei-achtige substantie bekomen is).
9. Voeg de groene peperbolletjes toe aan de saus.
10. Voeg nu ook de room (42%) toe en laat inkoken of bind met een roux (je kan deze zelf maken of gebruik een kant en klare roux).
11. Voeg eventueel extra peper en zout toe.
12. De peperroomsaus is klaar om te serveren bij een heerlijk stukje gebakken vlees!
Wijnsuggestie:
Een klassieke Bordeaux wijn uit de Médoc, Haut-Medoc of Bergerac met al een klein beetje flesrijping (5 à 7 jaar) is hier perfect bij. Ook een elegante Cabernet Sauvignon getypeerde wijn uit Zuid-Afrika met een beetje flesrijping achter de rug, kan best. Het spicy tannine karakter van de Cabernet Sauvignon druif in combinatie met houtinvloed die deze wijnen meestal krijgen past perfect bij het peperige.
2. Haal het gebakken vlees uit de pan, laat rusten op een bord.
3. In een peperroomsaus mag het vetgehalte niet te hoog zijn, dus giet het overtollige vet weg.
4. Leg het vlees even terug in de pan en flambeer met cognac.
5. Haal het vlees uit de pan en laat het rusten.
6. Maak dan verder werk van de peperroomsaus.
7. Deglaceer de pan met met droge witte wijn en een half potje rundsfond van Lacroix. De rest van de fond kan je bewaren in de koelkast of diepvries.
8. Laat tot 1/3 inkoken (tot een gelei-achtige substantie bekomen is).
9. Voeg de groene peperbolletjes toe aan de saus.
10. Voeg nu ook de room (42%) toe en laat inkoken of bind met een roux (je kan deze zelf maken of gebruik een kant en klare roux).
11. Voeg eventueel extra peper en zout toe.
12. De peperroomsaus is klaar om te serveren bij een heerlijk stukje gebakken vlees!
Wijnsuggestie:
Een klassieke Bordeaux wijn uit de Médoc, Haut-Medoc of Bergerac met al een klein beetje flesrijping (5 à 7 jaar) is hier perfect bij. Ook een elegante Cabernet Sauvignon getypeerde wijn uit Zuid-Afrika met een beetje flesrijping achter de rug, kan best. Het spicy tannine karakter van de Cabernet Sauvignon druif in combinatie met houtinvloed die deze wijnen meestal krijgen past perfect bij het peperige.